Post si peste

Posturile ortodoxe sint pline de surprize – cam ca jucariile din ouale kinder. E drept, surprize nu pot avea decit cei care nu cunosc destule despe posturi, dar e bine si asa.

Ca surpriza placuta, postul Craciunului a fost plin de dezlegari la peste. Ma bucuram de ele, desi eu nu tin post, pentru ca mama si sora-mea cumparau si gateau ceva cu peste sau icre. Ca surpriza oarecum neplacuta este faptul ca, in postul Pastelui, sint mai putine dezlegari la peste. Asa ca, atunci cind am aparut acasa cu doua bucati aurii de macrou afumat, alaltaieri, mama cica: Da’ la ce-ai luat doua, ca miine incepe postul?!

Deci nasol, urmeaza sa ma descurc pe cont propriu, postul asta, si sa tin companie la masa, familiei, doar la mesele cu orez si legume fierte, cu supa-crema cu brocoli si cam atit. Pentru ca in rest nu avem subiecte comune de… post.

Si tot drept urmare, trebuie sa ma ocup singura de macroiasii grasi pe care i-am luat din real. Pe unul l-am transformat ieri, duminica, in ultima zi de mincat peste, intr-o salata cu maioneza, telina rasa fin si ceapa rosie. Iar la celalalt i-am pus gind rau deja: o sa-l combin cu salata verde, boabe de porumb, masline, telina si morcov. Acum salivez (sint la computer, departe de frigider… iar la noi usile scirtiile a dezvaluire) si ma gindesc la obiceiul (bun? prost?) de acum citiva ani de a mesteca pielea afumata a pestelui cite jumatate de ora. Avea un gust extraordinar, a unt parfumat, iar efortul de a inmuia pielea era delicios. Bineinteles, daca nu faceam exces – pestele afumat e moartea fierii.

2 responses to “Post si peste

  1. Mesaj important pentru bloggerii din Capitală!

    Pe 30 mai sărbătorim Ziua Bloggerilor Bucureşteni (ZBB). Vor avea loc concerte, video-proiecţii, târguri de blogging, expoziţii, vânzări de produse ale bloggerilor, petreceri etc. Informaţii şi înscrieri pe ZBB-2009.RO. Bloggerii care doresc sa se implice in organizarea evenimentului sau vor să iniţieze concursuri cu premii, să ne trimită mesaje la valecano@yahoo.com
    Atentie! Bloggerii care se inscriu la festival vor primi saptamanal invitatii gratuite ( de doua persoane ) la Eurocinema. Amanunte gasiti la pagina cu noutati de pe site.
    Va rugam postati bannerul ZBB pe blogul vostru si trimiteti mai departe mesajul sa circule pe blogosfera.
    Multumim

  2. Incercati macroul la gratar, cu ceva lamaie. Alaturi faceti o salata verde cu patrunjel tocat din belsug, rosii taiate cubulete mici, nu felii cum facem noi, menta verde tocata (incepe sa creasca pe la padure), cautati si ceva burghul la supermarket, gasiti la plic, mai ales la Mega Image. Lasati painea deoparte, fugiti pana la arab si luati o punga de lipii, puneti putin ulei de masline pe ele, cat si ceva condiment (dupa gust, recomandam cimbru, eventual adaugati o idee de parmezan sau mai bine ceva pesto), bagati-le la cuptor (care e musai sa fie incins), nu le lasati sa se arda, ci doar sa invie putin din amorteala pungii. Apoi serviti-le in ordinea aceasta: tabbouleh (salata), impreuna cu ceva humus (gasitit la arab, dar mai adaugati ceva ulei de masline pe dansul) si manaeesh (lipia cu condimente). Felul principal va fi pestele, la care va recomandam o lamaie si orez sec, nu pilaf. Insa un orez demn, rozaliu, de Bhutan.
    S-aveti pofta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s