Ceapa pîrcită

Nu ştiu dacă aţi auzit vreodată expresia asta. Eu, una, cred că am auzit-o la televizor (Amza Pellea?), dar nu sînt foarte sigură. Asta pentru că, atunci cînd eram mică, a existat un moment în care pîrcitul cepei a devenit o practică obişnuită, în familia noastră – iar momentele se suprapun periculos de mult, în mintea mea, aşa că nu-mi mai dau seama de unde a pornit totul.

Bref, ceapa pîrcită era, de fapt, zdrobită cu toată puterea palmei, pe un colţ de masă. E drept, sînt mai multe reţete pentru un lucru în aparenţă simplu. Poţi pune ceapa într-o pînzătură (sau un şervet de bucătărie). Poţi să o sărezi înainte. Poţi nici măcar să nu o cureţi, că, după ce o zdrobeşti, tot pîrcită se cheamă că e. Bineînţeles că, la o adică, oamenii care o pîrcesc curăţată vor susţine că aia e singura reţetă şi că ceilalţi au furat doar patentul, dar nu-l aplică corespunzător. Şi, pe acelaţi principiu, cei care o sărează dinainte îi vor considera pe ceilalţi eretici. În fond, nu e vorba decît de variaţiunile individuale sau familiale.

Totuşi, pentru mine ceapa e atît de importantă, încît nu ma pot rezuma la a vă povesti despre cea pîrcită. În primul rînd, mă gîndesc că, aproape în orice emisiune de gătit de la aproape orice post TV care are emisiuni de gătit, întîlnim ceapa. E drept, traducerile sînt multiple – poate la fel de multe ca numele prin care diverşii bucătari obişnuiesc să numească ceapa. De la „ognion” la „haşme”, „shallots„, termenii sînt folosiţi mai degrabă arbitrar şi personalizat decît corect. Mai ales shallots, care este folosit de vorbiorii de limbă engleză pentru a desemna atît ceapa verde, cît şi arpagicul sau ceapa roşie – şi, cîteodată, şi ceapa de apă.

În al doilea rînd, în afară de utilizarea clasică, în mîncăruri, puţin călită, ceapa este folosită şi ca medicament, dar şi transformată într-o delicioasă dulceaţă (care se consumă tot cu preparate sărate, ca garnitură).

Şi după ce am reflectat atîta la ceapă, de mă ustură ochii (în realitate nu se întîmplă aşa, am marele talent de a alege numai ceapa bună, iute numai cît trebuie şi de la care nu plîngi – şi musai roşie), am şi eu o întrebare: ce e ceapa – aliment sau condiment?

poze-selectie-5-feb-012

Reclame

2 responses to “Ceapa pîrcită

  1. Ceapa este conform unor opinii autorizate unul din cele 4 legume-medicament pe langa varza,usturoi si cartof.

  2. Ceapa este aliment-medicament. Confirm acest fapt aducand dovada sanatatea mea. Zilnic, la micul dejun,consum o ceapa ,circa 100gr cruda,verde sau uscata. Am o stare de sanatate buna la cei 75 ani.In Ianuarie 2009 am facut o multime de analize;toate bune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s