Pîinea

Exista o gramada de zicale, in fondul cultural romanesc, legate de piine. E drept, de cele mai multe ori, invocarea lor este privita, in ultimul timp, cu suspiciune (sau macar cel care rosteste o astfel de zicala sau proverb simte nevoia sa o corecteze, sa o amendeze sau sa anunte ca el/ea stie ca nu se mai aplica tel quel).

Dar, totusi, existenta lor este o marturie a faptului ca piinea a reprezentat, timp de secole, un reper pentru oameni. Un reper al bunastarii, al normalitatii (sa ai piine pe masa insemna ca ai pamint, ca vremea nu a fost potrivnica, insemna ca esti sanatos si capabil sa muncesti pamintul – sau ca esti destul de bogat incit sa pui pe cineva sa o faca). In satul romanesc, piinea era rezultatul unei munci laborioase, aratul, semanatul griului, seceratul, treieratul – etape sezoniere si marcate de elemente magice. In modernitate, piinea este un dat (englejii si americanii ar spune: we take it for granted, celebra expresie atit de greu de tradus). Ea reprezinta un drept de la care multi, in cautare de siluete mai siluete, abdica.

Piinea, in zilele noastre, este atit de diversificata, incit rolurile ei s-au multiplicat. Exista piinea „cea de toate zilele”. Exista piinea ritualica (prescurea, colacul, colacelul, in societatea noastra, azima, lipia si altele, in alte parti. Exista piinea „specialty”, inventata in economia capitalista a diversificarii si nisarii. Exista celebra „marble rye”, piinea pe care o duc oamenii cadou, in America lui Seinfeld. Exista piinea neagra de regim. Piinea KeineTouch de la Vel Pitar. Piinea de casa, delicioasa piine pe vatra. Piinea cu seminte. Piinea proasta de spital, chifla de fast food. Piinea veche cu gust de mucegai. Delicioasa piine uscata. Piinea primita pomana, colacul stropit cu vin. Piinea pascala. Pastele.

2 responses to “Pîinea

  1. De acord cu enumerarea a tipurilor de pâine, facută în blog. Mă aşteptam, în continuare a unei descrieri amănunţite a fiecărei pâini. Poate altadată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s