Bucataria

Bucataria e locul unde poti visa si crea. E drept, unii pot visa oriunde, dar potentialul de creativitate din bucatarie depaseste orice alt potential, pentru omul obisnuit, nedotat cu talente artistice, literare sau muzicale speciale.

Adesea m-am intrebat ce potenteaza aceasta creativitate. Intr-o prima instanta, as fi raspuns: spatiul. Dar nu, nu e doar spatiul… Trei ani de zile am trait intr-o garsoniera cu o bucatarie minuscula – si, cind era sa ma apuce chinurile creatiei, reuseam fara sa ma impiedice faptul ca gateam in camera, ca intindeam farfuriile cu ingrediente – un obicei mai vechi al meu, sa gatesc in farfurii – in pat, ca nu aveam masa (pardon, blat de granit!), ca foloseam farfuriile pe post de tocator, ca…

Deci nu e spatiul care te inspira. Sau nu doar el. Aici, unde stau acum, ma inspira (si) lumina. Cind e intunecat afara, nici nu simt nevoia sa intru in bucatarie (e de patru ori mai mare decit cea anterioara). Dar cind e soare! Ingredientele intinse pe masa, asa ca la televiziunile de gatit, fiecare in farfuria/bolul/paharul lui, par a-mi spune, fiecare, ce sa fac sa iasa ideea mai bine (gatesc dupa ureche si inspiratie). Soarele trece prin bucatarie si se reflecta, de perete, in aranjamentul cu pahare rosii-in-masa. Nu vopsite cu rosu, ci rosii in substanta lor. Si prin cana verde de arcopal transparent, o antifonie perfecta la paharele rosii si canile alb-translucid.

Si totusi, nu e nici lumina, singura care ma face creativa. Poate e dotarea bucatariei? Placerea de a deschide un dulap si a vedea farfurii, platouri, boluri, tacimuri speciale, ustensile, cratite, tigai. De a-ti aminti de unde le-ai cumparat. Cu cine erai. De a le atasa unei amintiri sau senzatii, de a face o baie in trecut. Culorile portelanului si faiantei, arama sau inoxul, capacele de sticla, transparenta – toate sint importante.

Si totusi, nici vasele, singure, nu te pot determina sa te apuci de ceva nou. Si nici foamea sau nevoia de a minca. E, poate, un imbold venit din interior si potentat de toti acesti factori. Citeodata gatim ca sa ne luam gindul de la ceva. Asa cum unele femei se machiaza si se aranjeaza cind sint singure in casa, doar pentru a iesi din depresie. Alteori, gatim cu gindul la cineva – si dragostea sau nevoia de a impartasi sint cele care transforma actul gatitului intr-o arta. Si alteori, e vorba de starea aia de bine – bucataria frumoasa, curata, luminoasa, care cere noi si noi culori, forme, mirosuri, ca sa-si indeplineasca functia.

3 responses to “Bucataria

  1. In tinerete,gateam pentru omul iubit.Mai tarziu,cand copii erau mici,din dragoste pentru ei,inventam anumite mancaruri,adaptandu-ma vremurilor(1978-1989).Acum,mi se pare ca este de datoria mea sa fac mancare cel putin duminica pentru toata familia,iar de sarbatori,chiar sunt convinsa ca este de datoria mea sa ii chem pe toti,sa fac multe feluri de mancare,sa impodobesc masa.In fiecare an,cumpar fete de masa noi,anul trecut fata de masa alba cu inca niste servetele sub tacamuri de culoare rosie,anul acesta,fata de masa rosie cu servetele sub tacamuri,verzi.Fiind acum moda farfuriilor cat mai plate,cu mancare frumos aranjata,m-am dedicat foarte mult si aspectului.Oricum,pentru o mancare,se pun sentimente,putin din sanatate(tare ma doare spatele cand stau mult in bucatarie)si multa, multa rabdare.Sotilor,apreciati efortul .
    Gresesc cuma?

    • nu gresiti… iar unii barbati sint convinsa ca apreciaza asta.
      iar cei care nu apreciaza gatitul, e posibil sa nu aprecieze multe alte lucruri pe care le fac femeile pentru ei, si atunci trebuie parasiti. pina cind nu e prea tirziu; pina cind stima de sine a femeii nu se distruge cu totul.

  2. bucataria este locul unde prepari lucruri bune pentru cei dragi, este locul cel mai placut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s