Miel. Berbec. Oaie.

Imi place toata familia. In toate formele: pe scaunul rece de la computer am o tesatura impislita de lina de oaie, neagra, lucioasa si imensa. In frigider, brinza telemea de oaie. Sarata, dar nu peste poate. In minte am, inca, friptura de miel care mi-a fost promisa de Paste – si pe care am mincat-o in august, in cu totul alt loc si circumstante.

Si ma intreb, de ce nu maninca romanii mai multa oaie? Pentru ca nu gasesc la magazin carne de miel decit de Paste, nu? Ei, poate ca motivele sint mai multe. Poate ca unul din motive e ca ne place mai mult porcul – asa, global, ca natie. Desi mie, una, imi plac mai mult fructele, cind vine vorba de carne. Dar poate si ca nu avem o cultura a carnii de oaie, asa cum au celelalte natiuni impinzite de munti si mai nomade decit noi. Ma gindesc la Podisul Anatoliei, la inaltimile Georgiei, la costele ascutite si povirnite ale Greciei. La Georgia si celelalte republici caucaziene, unde saracia vegetatiei a impus drept animal preferat oaia. Mi-amintesc si documentarul despre cele 37 de moduri de utilizare a unei oi (37 Uses of a Dead Sheep), un eseu cinematografic fantastic despre relatia muntenilor cu oaia…

Si totusi… la noi, de ce nu? De ce gasim oaie numai de Paste sau in macelariile arabesti? E o carne despre care se spune ca n-ar duce la cresterea colesterolului „rau”. E gustoasa. Are o valoare nutritiva mare si toxine putine. De ce apreciem de la oaie doar telemeaua – si brinza de burduf? [De unde stiu ca le apreciem? Pai dupa pret… Telemeaua de oaie de la Delaco a crescut, in 15 luni, la pret, cit Fat Frumos in 3 ani.]

Eu sper, totusi, ca or sa se schimbe lucrurile – oricum, observ ca lucrurile se schimba in bine, zi dupa zi, ingredientele pe care obisnuim sa le folosim sint tot mai multe, gindirea gastronomica, tot mai cosmopolita/fusion. Dar, pina una-alta, cine stie de unde se poate cumpara carne de oaie si in afara „sezonului”?

2 responses to “Miel. Berbec. Oaie.

  1. Carnea de oaie se gaseste in principiu in halele de carne din pietele agroalimentare… Din pacate carnea de oaie este buna in perioada august-octombrie. In rest se consuma fie miel, fie carne de batal de la congelator.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s