Instrumentele

14.01.08 17:37:52

Cindva, in magazinele romanesti toate instrumentele necesare gatitului si mincatului erau de proasta calitate. De ceva vreme, insa, avem de toate. Sau tot ce ne-am putea dori.

Vrei sa gatesti intr-o tigaie de cupru? Nici o problema. Sau intr-un set de vase de inox cu fund dublu? Triplu? cu ceramica intre pereti? Cu capac care stie singur cind sa dea drumul la abur? Cu thermo-spot? Cu minere care se scot?

Orice… orice e posibil. Tacimuri pentru orice lucru despre care macar o persoana a decretat ca se poate baga in gura, ingurgita si ca face parte din categoria denumita generic „alimente”. Lingurite speciale, fureculite speciale, linguri speciale, polonice speciale, farfurii si sosiere speciale, platouri speciale, cutite speciale, razatori speciale, strecuratori speciale, wok-uri, grill-uri, tigai, ceaune din metal sau fonta sau vase ceramice, toate culorile, formele, greutatile, amestecurile de materie. Pahare de cele mai variate forme, ustensile speciale pentru desfacut sticle, curatat legume, curatat fructe.

Si toate culmineaza cu obiectele super-specializate ale „specialistilor”. Degustatorii de vinuri au niste canule speciale, niste obiecte cu care scot vinul direct din butoi, somelierii au instrumente pe care si le atirna la briu, tirbusoane sau alte instrumente, cu care simuleaza invechirea vinului in viitor.

Ne-am specializat atit de mult, incit mincatul, activitatea care pare a fi cea mai aproape de latura noastra instinctuala sau de natura, a devenit in cea mai mare masura o activitate ce tine de civilizatie. Dintre celelalte activitati cu roluri similare, cum ar fi somnul sau reproducerea, numai asta beneficiaza de atita infuzie de… civilizatie. Pentru dormit avem paturi, hamace, saltele cu apa (briefly), pilote, plapumi, perne, paturi si cearsafuri. Cit despre sex, stim cam care-s inovatiile tehnice:)

Reclame

One response to “Instrumentele

 1. • 15.01.08 11:27:26, Ratonul-iscoditor
  Sexul nu se (pre)gateste:)))
  In rest, unele instrumente sunt necesare, pt un gatit usor; fara prea mult snobism, va rugam!:)
  • 15.01.08 13:08:59, gajadilla
  tocmai impotriva snobismului vorbeam mai sus, in text. Mi se pare ca, in gastronomie, excesul de inox nu suplineste lipsa de suflet si fantezie.
  • 15.01.08 13:38:41, Ratonul-iscoditor
  Corect; am vazut la tara si la unele pensiuni de multe margarete ca se gateste divin, si fara prea multe instrumente: uite adevar in rime:))
  Pusei blogul la Top ratonicescu!!!
  • 15.01.08 13:41:51, altheea
  Nimic mai adevarat. Cred ca insiruirea de mai sus nu face decat sa demonstreze cat de stupizi suntem sa ne preocupam mai mult de forma decat de continut – cum spunea autoarea de aici in celalalt text, acela cu forma si continutul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s