Fusion incert

15.02.08 11:12:30

De cite ori merg in sat, ma intorc cu un gust amar [se datoreaza partial crizei de fiere, dar nu numai…]. Maramuresul si-a pierdut SI specificul culinar, pe linga cel arhitectonic. Despre arhitectonic, moravuri si alte aspecte legate de Maramuresul de azi mai scriu si prin alte parti. Despre mincare, insa… n-am mai scris. In primul rind, pentur ca mi-a fost rusine. Dar trebuie sa spun, si sa o fac in gura mare. Mai rau decit in Maramures n-am mincat nicaieri.

Mincarea este mult prea grasa, iar asta, in detrimentul oricarei logici. De vreme ce si-au pierdut stilul ancestral de a gati cu slanina si untura mincarurile specifice (tocana, care, in grai local, inseamna mamaliga cu brinza de oaie si jumari, este singura care a ramas neatinsa), acum toate mincarurile plutesc intr-un ulei care, in unele cazuri, a mai fost utilizat macar o data la alta mincare. Dada, stiu ce o sa ziceti, am nimerit eu intr-un loc unde se gatea rau. Va asigur insa ca nu. Am fost in mult prea multe case (de la tara) si in toate am avut aceeasi senzatie. Sa va povestesc despre ardeii umpluti. Sau sarmale, e cam acelasi lucru. Umplutura, care in mod normal ar trebui sa stea putin legata, sa fie dintr-o carne oarecum slaba si legata cu orez si ceapa si verdeata, este o chestie alcatuita cam asa: 9/10 orez umflat cu ulei, supra-fiert si imposibil de atins cu buzele, 1/10 carne taiata cu cutitul (asa e specificul…). Cind dai la o parte ardeiul sau foaia de varza, umplutura se desface, cade in grasimea care o inconjoara (orezul nefiind legat de carne). Iar asta a fost numai unul din socurile pe care le-am trait. Au urmat ciorbele fara bors, acrite cu otet (in zona nu prea se cunoaste borsul), mincarurile drese cu smintina cam veche [asta cred ca e cu adevarat specificul traditional, smintina si brinza de oaie sint la limita suportabilului stricate (iarasi, experiente din diferite case), iar inovatiile sint de genul: mincare facuta cu pasta de rosii sau, in lipsa, ketchup – pentru ca, de la deschiderea hypermarketurilor din Baia Mare, tot taranul se duce la oras dupa mincare si s-a dedulcit la sosuri de soia, ketchup, ceaiuri la plic din arome identic naturale, gemuri infecte la galeata cit mai mare si pret cit mai mic, din cele de care la oras nu cumpara decit oamenii foarte saraci sau fara nici o constiinta alimentara.

Iar toate astea sint altoite peste tot felul de schimbari de mentalitate, care face ca Maramuresul, dupa asaltul fiilor sai rataciti pe alte plaiuri, sa arate ca un peisaj dupa batalie: case cu porti de inox si alei de marmura alaturi de casute de lemn traditionale, tineri si tinere care au un singur vis: sa fie patroni si sa-si ia gip si sa-i respecte lumea pentru ca-s patroni si au gip, oameni ahtiati dupa bani pina la punctul la care devin inumani. E drept, pentru turisti, totul e poleit frumos cu vorbe precum ospitalitate, ca la noi la nimenea etc.

One response to “Fusion incert

  1. • 15.02.08 16:08:01, hadean
    Din pacate toata lumea asta „in curs de dezvoltare” si-a pierdut specificul, si nu ma refer acum doar la cel culinar. Se mananca tot mai rau, oamenii apeleaza la varianta cea mai ieftina (cum altfel, ratele la plasma si combina frigorifica ii cocoseaza) si in plus s-a dus si bruma de educatie culinara care se facea in sanul familiei. Atentia e divizata la „n” de „n” iar „n”-ul care raspunde de mancare primeste tot mai putina.Trist.Si prost. Cariera, indolenta, banii, lenea, dvd playerul si alte beneficii ale vietii in era FMCG ii conving (nu, nu cred ca-i obliga) pe oameni sa-si faca acasa cate un mic fast food, pe sistemul „la ce bun atata munca, daca-i gata preparat?”. Nu conteaza ca sosul remoulade straluceste in intuneric, ca sunca din vid e transpirata, ca salamul are gust de carton si iaurtul are gust de aracet.
    Simt ca ma cam intind cu povestea si iata, vad zorii mijind. Mai vin eu.
    • 16.02.08 01:05:08, gajadilla
    esti binevenit:)
    • 20.02.08 15:25:31, hadean
    daca extragi comentariul cu copy/paste intr-un word o sa-l poti citi.am incercat eu si a functionat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s