Favorit si opera

29.02.08 14:38:21

Prajiturile mele preferate. Sa fim bine intelesi, sint preferatele mele pentru ca sint cu ciocolata. Si nu oricum ci cu cea mai densa crema de ciocolata din care am mincat vreodata. Se apropie de consistenta trufelor, dar nu este asa de amaruie. Favorit e o prajitura dreptunghiulara, cu mai multe straturi de ciocolata: primul e blat, apoi o crema de unt si cacao intensa, cu coaja de portocala confiata, apoi alta foaie de blat, apoi o crema de ciocolata cu unt, iar deasupra un strat de sirop dens de ciocolata, mai dulce decit restul. Se gaseste in doua locuri in oras: in Drumul Taberei, la o alimentara de pe colt (2,40 lei) si la Rainbow, in Piata Amzei (2,30 lei).

Opera e putin diferita. E triunghiulara, are sub acoperisul de sirop-aproape-ca-ciocolata-decasa un strat de crema alba (poate aroma ar fi trebuit sa fie alta, vanilia nu prea merge cu ciocolata…), apoi blat, apoi iar crema alba, apoi iar crema de ciocolata si iar blat. Doi lei saizscinci, la Vel Pitar-ul de la Kogalniceanu. Il stiti, locul unde, la inceputul anilor ’90, se deschisese cea mai faimoasa patiserie, cu niste trigoane cu brinza fierbinti si pufoase, de ti se topeau in gura, cu strudele cu  mere, minuscule si bune, cu pateuri cu brinza sarata…

One response to “Favorit si opera

  1. • 29.02.08 14:45:07, hadean
    Favorit seamana (inteleg eu, poate ma insel) cu aproape uitata Joffre. Macar asa, ca abundenta si calitate a ciocolatei.
    Daca Midas era un pic destept ar fi stiut ce sa-si doreasca:-). Dar poate asta-i doar un gand tulburat al unui fan al ciocolatei…
    • 29.02.08 17:17:12, gajadilla
    Nu e ca joffre-ul… am mincat si joffre, suprafata exterioara de ciocolata e tare, la Favorit e moale, ca o glazura moale de ciocolata. Iar joffre oricum are o alta forma, as far as i remember.
    Oricum, e interesant de discutat despre prajituri; am observat ca, de-a lungul si de-a latul tarii noastre, ele n se fac dupa aceeasi reteta. Am vazut ecler cu crema de unt in loc de crema de budinca, am vazut si gustat mai multe retete de tiramisu (unele fiind doar cu numele tiramisu, fara spuma de gelatina…) – si sa nu mai vorbim de mult modificatul diplomat, care in unele locuri e o banala compozitie de tort cu foi, puse pe lung si imbracate in frisca… de parca oamenii aia n-ar fi vazut niciodata crema aia din frisca si gelatina si stafide.
    Dar, ma rog, avem o sintagma foarte potrivita in romana: cite bordeie, atitea obiceie:D

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s