Baigli

18.03.08 22:40:04

Ati mai auzit de cuvintul asta, baigli? Se gaseste in chioscuri si mici magazine alimentare in zona Transilvaniei, in mai multe forme. Cele mai cunoscute sint cu nuca si cu mac. Deci baigli cu mac, ca sa citam din clasici: singurul „dulce” de cumparat pe care il iubesc intr-atit, incit…

E clar ce, nu? Incit imi iau de cite ori vad. E drept ca, din fericire, nu vad prea rar. Azi mi-am luat baigli din real. Nu, n-am sa fac gluma aia cu Real/Virtual – dar sper ca se intelege, vorbesc de hypermarket. Si pentru ca, asemenea revistei avantaje, acest magazin prefera sa aiba un brand scris cu litera mica, ii voi scrie numele asa si o sa va explic pret de citeva rinduri la ce m-am referit. Doar asa, ca efect stilistic.

No hai sa ma intorc. Deci baigli e o rulada, da? O rulada, cu un strat subtire de coca si (relativ) multa umplutura. Un baigli clasic are aproximativ 18-20 de cm, o dimensiune potrivita, nici prea-prea, nici foarte-foarte, peste 20 (cm) ar fi prea mult, zic unele voci. Pentru ca ingrasa. Un baigly clasic reprezinta jumatate dintr-o rulada, adica are un capat taiat (de cutit), iar celalalt reprezinta capatul real, asa cum a fost el rulat. Are aproximativ un sfert de kil si e tras in plastic.

In afara de real, se mai gaseste: in Baia Mare, in diverse magazine; in Dej, in gara (chioscurile dinspre strada); in Cluj, cam peste tot. In Sighisoara. Cam atit stiu eu. Revin cu reteta.

2 responses to “Baigli

  1. • 18.03.08 23:14:04, hadean
    Baigli (beigli pe limba inventatorilor) e cozonacul cu mac prin definitie. Varianta cu nuca e o adaptare romaneasca a dulcelui unguresc, ca de, la noi se fac mai multe nuci decat maci. Bihorul geme de baigli, toate franzelariile si patiseriile il fac, toti copii (ma rog, multi) au in ghiozdan o bucata proaspata (in cazul in care nu au mancat o bucata cu lapte cald inainte de a pleca la scoala). La pranz, intre o shaorma (swoarma, mama ei, cum i-o fi spunand) si un baigli, jumatate din populatia Oradei alege baigli iar cealalta jumatate ia un gyros. Daca s-ar obosi cineva sa faca un test de depistare a opiului in sistemul oradeanului obisnuit, ar reiesi faptul ca aici se consuma opiu ca-ntr-un tractir din Hong Kong. Cand colo e doar banalul mac, invelit intr-o aparent banala coca subtire, ca de cozonac, dar nu tocmai….
    • 18.03.08 23:15:03, hadean
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    am mancat un „i” undeva.daca nu-l gasiti e ok, daca il gasiti… iertare.
    na, ca acu v-am dat de lucru:-)
    • 19.03.08 00:39:51, gajadilla
    copiii
    da, e bun baigli asta
    tocmai am ras unul – si mai zic ca sint in montignac.

  2. trebuie sa incerc si eu sa fak baili..

    multumiesc pientru reteta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s