As minca ceva bun…

05.04.08 09:53:08

Ce faci cind iti vine sa zici „as minca ceva, asa… nu stiu ce. Ceva bun!”. Convingerea cu care o spui, de obicei, este si masura depresiei organismului. Pentru ca tinjeala dupa mincare este mai mult decit atit. Mai mult in sensul de mai putin, fireste. Adica ai vrea ceva. Nu stii sa spui ce. Din cauze de minte incetosata de multele mesaje cu care e bombardata, poti confunda nevoile spiritului cu nevoile burtii. Sau ale papilelor gustative.

In fapt, de altceva ai nevoie: o portie buna de serotonina*. Pe care tindem sa ne-o fabricam, inconstient, dupa ce mincam ceva ce creierul nostru asociaza cu „senzatia de bine”. Poate fi ciocolata [in cele mai multe cazuri, asta este…], dar poate fi si o friptura sau mai stiu eu ce reteta am asociat noi, pe calea amintirii, cu „binele”.

Asa ca, atunci cind ne vine sa zicem: as minca ceva bun, calea spre serotonina [desi cea mai scurta ar trece prin stomac], ar trebui sa fie alta. Anume, schimbarea acelui lucru care nu functioneaza in existenta noastra, care ne face sa fim oarecum nemultumiti/nefericiti si sa avem senzatia de tinjeala dupa ceva nedefinit. Un mic efort de introspectie si gasim cauza. Dupa ce am identificat efectul.

––––––––––––––––––––––––––

*Serotonina (Hormonul fericirii): Substanţă prezentă în celulele tractului gastro-intestinal, în creier, în plachetele sangvine ale unor mamifere, cu rol important în contracţia musculaturii netede, în dilatarea capilarelor, în creşterea permeabilităţii vaselor mici. (courtesy Wikipedia)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s