Artefacte: azi, surimi

27.03.08 00:43:36

Surimi. Ati auzit cuvintul asta – sau l-ati vazut scris, la marginea unui imens refrigerator orizontal, la supermarket. Surimi care se gasesc, roz la exterior, albe la interior, imbietoare, la vinzare in Romania, nu sint la fel de bune [pentru organism] cum arata [pentru ochi si imaginatie]. Ci mai degraba un amestec indigest, de proasta calitate (cu slaba valoare nutritiva, mai precis), de fainuri de diverse chestii, de…

Dar mai bine va dau varianta oficiala, poate data viitoare cind va mai e pofta de chestiile alea roz cu aspect de bucatele de acadele va trece. Iata-le: carne de peşte, sorbitol E420, polifosfat E452), apă, amidon de grâu, ulei vegetal, zahăr, proteine de soia, sare, amidon modificat E1420, aromă de crab, albuş, intensificator de gust: glutamat monosodic E621, colorant: E120, E160c, E171. Valori nutriţionale/100g Kj/Kcal: 464 / 111 Proteine: 6,5g Carbohidrati: 16,8g.

De ce vreau sa vorbim despre surimi? Pentru ca multa lume are senzatia ca e vorba de ceva bun si nou si la moda [nu vorbesc de lumea buna a cuisine, ci de lumea, oamenii ca mine si ca multi altii, care traiesc pe buget fix si nu merg nici macar lunar la un restaurant scump]. Pentru ca net-ul abunda in retete de preparat surogatul de surimi. Pentru ca oamenii in continuare se intreaba unii pe altii: cum sa mai pregatesc surimi, ca eu nu stiu sa-i fac decit salata?

De parca nu a mai ramas decit acest ingredient pe lume si ei au ramas fara retete… In pana. Imi amintesc de Bubba Bufford Blue din Forrest Gump, negrul care spala puntea sau podeaua din unitate si visa la creveti in toate felurile imaginabile. Singurul lucru pe care il stia; singurul lucru la care se pricepea…

Anunțuri

2 responses to “Artefacte: azi, surimi

  1. • 27.03.08 08:12:10, hadean
    Chiar nu stiu daca poate exista ceva mai gretos decat surimi in materie de FMCG. Partea proasta e ca apar tot mai multe carti „de gastronomie” care prezintă reţete cu surimi, ba mai mult, ridică în slăvi amestecul ăsta infect de resturi de peste (nici pisicile nu s-ar apropia de ele in tomberoane)şi conservanti/amelioratori de gust.
    • 27.03.08 18:34:36, alice
    da, asa e… e infect. chestia e ca nu e deloc peste acolo, dupa parerea mea. la fel in fish fingers sau in alte „artefacte” din acestea. dar prostilor nu le poti spune ca sunt prosti, ei sunt si gata. nu-ti ramane decat sa te uiti la ei si sa razi in gand. prosti si fuduli. ca suna bine cuvintele astea straine.

  2. Mda… doar ce am cumpărat 600 de grame de aşa ceva, congelat. Preţul mi s-a părut suspect de mic… mai bine luam calamar… Am mai mâncat o dată şi gustul mi s-a părut cam degeaba. Deci m-am convins că aşa ceva nu se mănâncă. Voi da la animale, dacă or vrea şi alea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s