Saorma globalizata

31.10.07 23:25:42

Cindva, saorma insemna un munte (!) de rabdare….

Asezarea carnii pe rotisor, cladirea bucata cu bucata, impanarea, ungerea, condimentarea. Apoi coacerea, lenta, intr-un ritm atit de impropriu vietii contemporane. Apoi taierea, cu iataganul bine ascutit, a unor feliute subtiri din zecile, aproape sutele de bucati de carne inghesuite pe bat. Incalzirea lipiei, ungerea cu un sos, fie pe baza de rosii, fie altul. Asezarea cartofilor prajti, a salatelor, a bucatilor de carne luate cu o pensa speciala. Toate arata aceeasi rabdare a unor meseriasi, in sensul propriu al cuvintului, pentru care multumirea clientului si potolirea atit a foamei din stomac cit si a celei vizuale reprezentau supremul tel.

Vremurile, insa, s-au schimbat. Carnea nu mai e cladita manual, ci adusa in fiecare dimineata de o firma specializata, care se ocupa numai de cladirea de pui de o culoare incerta, in majoritatea localurilor si chioscurilor unde se face saorma. Firma asta, care face zilnic citeva zeci de acadele imense, congelate, dintr-o carne care, dupa dezghetare, nu mai pare a fi fost vreodata de pui, reprezinta atit primul semn de externalizare din domeniu, cit si primul semn de decadere a unui fel de mincare democratic si totusi, foarte personal.

Iar dupa asta vor urma, probabil, recipiente-tip cu feluri de salata standard, pe care le vor afisa si folosi toti vinzatorii de saorma – zeci de chioscuri, zeci de proprietari, acelasi produs. Pentru ca saormari nu se mai pot numi, dupa ce au abdicat de la esenta meseriei lor – asezarea carnii, in fiecare dimineata, pe rotisor.

Reclame

One response to “Saorma globalizata

  1. • 01.11.07 20:42:40, xxl
    Beneficiile „progresului”, ce sa-i faci!
    • 28.01.08 21:21:42, huo
    Anul trecut la mare au facut un test al shaormei. Vorba ta, zece dughene – acelasi gust…
    La toate m-am stricat la ghiozdanel..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s