Obiceiuri culinare

 

17.11.07 02:03:42

Cind fierbi prea mult mincarea, legumele se distrug si isi pierd si capacitatile gustative. Fireste, si pe cele estetice. Carnea nu, dar burta din ciorba da – exact la fel. Ficatul da. Ouale supra-prajite, la fel.

Diferenta intre o mincare buna si una mai putin buna sta in amanunte.

Sint oameni care condimenteaza in exces. Sint oameni care combina lucruri care nu se combina (hai ca stim, orez si cartofi… oregano sau cimbru nu merg decit cu anumite lucruri, recte rosiile pentru oregano, fasolea si varza pentru cimbru). Sint oameni care supra-coc legumele, fierb in exces pastele, apoi le mai si spala, ca sa ia de pe ele tot invelisul de amidon care face ca sosurile sa adere intim la pasta. Supra-prajesc carnea. Amesteca tot ce au in camara si frigider pina la punctul la care papilele gustative percep un ghiveci. Nu-nu-nu, nu ghiveciul de legume, care are si el, regulile lui. Un ghiveci, adica un non-sens. Ca si atunci cind vorbim: unii spun prea putine lucruri in prea multe cuvinte. Sint pretiosi. Pun in aceeasi mincare si surimi, si cartofi, si orez si sos de soia si boabe de porumb fierte. Vor sa fie populari si elitisti deodata. Ceea ce nu se poate.

One response to “Obiceiuri culinare

  1. • 17.11.07 08:06:18, Ratonul-iscoditor
    Da, trebuie sa stii ce si cum; o corectie daca-mi ingadui:
    legumele nu-si pierd „capacitatile gustative”, ca nu sunt omi, dar isi pierd calitatile nutritive…
    • 17.11.07 10:21:01, gajadilla
    evident… nu stiu cum mi-o fi scapat.
    cred ca ma gindeam ca-si pierd si gustul, si calitatile nutritive. Si am „fuzionat” termenii:)
    • 17.11.07 18:57:10, greenfield
    De aici si reclama la legume fierte in aparatele de plastic supraetajate. Friteuza someaza, cuptorul cu microunde, de asemenea, teflonul si oala sub presiune au ramas de baza si cuptorul clasic de la aragaz. In rest hrana vie!!! Cam asta e prezentul. Ce-o fi in viitor, nu stiu. Am schimbat complet stilul de a gati in ultimii ani, dar colesterolul tot e mare de la stress, iar toxinele ne mentin umflati, daca nu de la alimentatie, din atmosfera.
    Apropos de emisiunea de la Pro de dimineata. E mortala! Prajeala, amestecuri, calorii, etc. Arata super, dar daca mananci ce-i acolo, sucombi cu succes!
    • 17.11.07 19:49:44, gajadilla
    sincer, eu cred ca reclama nu e „de aici si”. Pur si simplu oamenii inventeaza lucruri, fie cu un scop, fie le dau scopul dupa aceea, creeaza minunate argumentari si impacheteaza totul intr-o retorica care, la prima vedere, e flawless… Iar noi devenim convinsi si cumparam. Sau cumparam si apoi ne cream convingerea.
    Nu conteaza ce: patch-uri cu care sa ne lasam de fumat, caserole supraetajate, ustensile pentru gatit in aburul propriu, vase cu gaurele sau nu, vase din teflon, aluminiu, arama, alama, inox, plastic, titan, portelan, ceramica, argila… Care, la un moment dat al existentei lor, devin invechite, cineva vine cu noua idee care o repudiaza pe cea veche si gata, puf… s-a dus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s