Obiceiuri culinare 2

18.11.07 12:58:47

Vedem toti: obiceiurile culinare s-au schimbat, in Romania. Si nu numai. Euforia consumului, specifica naivului secol XX, in care nici aditivii, nici produsele modificate genetic, nici animalele hranite cu fainuri de peste si cu alti hormoni nu speriau pe nimeni in mod real, a cam disparut.

Sintem obsedati(te) de silueta, de bolile de inima, de diabeturi, de colesterol, de mutatiile genetice, de aportul nenatural de hormoni prin mincarea consumata. Asa incit, incetul cu incetul, ne schimbam obiceiurile. Acceptam, dupa ani de bucurie la vederea piinii albe de pe masa, piinea neagra, piinea cu secara, piinea graham. Acceptam sa mincam salata verde, legumele rase, nefierte. Am cam renuntat la salata boeuf de pe masa de Revelion, pretuim mult mai mult salata de cruditati. Cu sau fara telina…

Ne uitam ciudat la cei care scot panseuri (paseiste) de genul: cea mai buna leguma e porcul, sa pun o piine pe masa, acolo se cistiga/maninca o piine alba, imi cistig piinea. Incepem sa selectam mezelurile dupa lipsa MDM-ului, dupa lipsa glutenului. Pe eticheta nu ne mai uitam doar la pret, ci si la aportul glucidic, data fabricatiei, garantie, cantitatea de E-uri si cantitatea in care se gaseste acel ceva care da numele produsului (btw: printre produsele 365 de la Mega Image, se afla niste salate pre-ambalate: salata de carne contine o cantitate infima de mezel din carne…).

Ne schimbam si obiceiurile de baut. Apa de la chiuveta, desi e probabil la fel de rea ca acum 15 ani, ne miroase. Nu o mai bem. Unii nu simt diferenta si beau, in loc de apa plata, sifon din care s-a scos acidul, recte Izvorul Minunilor. Altii fac diferente foarte precise intre fiecare sortiment si sint in stare sa-ti faca apologia unui tip de apa (hehe… si eu pe aici, pe mine ma cheama Buzias, sint fan pe veci… doar ca les imbeciles nu mai aduc Buzias in Baia Mare, au o strategie de afaceri de tipul kill the busines) in 20 de pagini. Am cam renuntat la Cola, cel putin intelectualii se feresc de ea in toate ocaziile sociale. Poate acasa sa mai bea o sticla-doua pe zi. Maniacii nu se pun, ei toarna in ei cola, cafea, si acid de baterie daca le-ai da si cineva i-ar convinge ca sint cool asa, ar bea.

Cit despre bauturi, nici macar cei mai salbatici rockeri nu mai beau “motorola”, “draculina”, “jafulina” (sau skandic la cutie de carton, pentru necunoscatori), nu, s-au rafinat si ei…

Spre ce ne indreptam?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s