Copilarie reloaded: Ou frecat

11.11.07 21:45:17

Cind eram mici, dulcele avea citeva mari linii directoare: dulciurile primite in punga, de Craciun, de la fabrica unde lucra mama si citeodata lucra tata; dulciurile obisnuite, cumparate de la cofetarie sau alimentara; dulciurile primite (dintre cele diferite de cele obisnuite); dulciurile de sarbatori si, in cele din urma, dulciurile obisnuite facute in casa.

Asta pentru ca zaharul, moartea alba, cum imi pare acum, cind ma gindesc cu oroare la pungile de un kilogram de zahar pe care le consumam in citeva zile una, se consuma, la noi in casa, intr-o varietate de forme, dintre care doua erau preferatele mele: ciocolata de casa si oul frecat.

Ciocolata de casa stie tot omul cum se face; ou frecat, insa, nu.

Ii cam asa: se separa, cu multa atentie, galbenusul de albus. Galbenusul se pune musai intr-o cana cu toarta, o cana inalta. Peste galbenus, se adauga zahar – intre una si doua linguri, in functie de cit de profund e sevrajul (ntz… nu da din cap atoatecunoscator, vorbim de dependenta de zahar, care e o chestie reala). Se freaca cu lingura, presind cristalele de zahar de peretii canii, ca sa se zdrobeasca mai bine. Pe cind zaharul aproape nu se mai simte (totusi, depinde si cit ai pus… daca ai indesat cu lacomie zahar in cana pina aproape ai distrus echilibrul intre ud si uscat, sigur o sa ai ceva dificultati la frecat), se adauga o jumatate de lingurita pina la o lingurita de cacao [in functie de calitate, again; daca pe atunci cacaua holland era la mare cautare si se mai gasea din cind in cind, azi, daca nu esti atent, poti nimeri cacao cu amidon, care, odata pusa in apa, devine direct budinca, groasa de s-o maninci cu lingura]. Si, pentru taiatul gretei, se stoarce putina lamiie, chiar aproape de final. E drept, unii o storc in cana inainte sa adauge cacao; satisfactia de a vedea cum compozitia se albeste la simpla adaugare a lamiiei este, fara indoiala, un motiv (estetic). 

Nu vorbim de un dulce de sarbatoare, ci de unul facut intre doua teme la mate, in pauza mare cind ai venit pe-acasa sa verifici daca ai lasat gazul deschis sau, pur si simplu, facut la nesfirsit, cite unul-cite unul, cind te doboara de mai multe ori pe zi nevoia de dulce.

2 responses to “Copilarie reloaded: Ou frecat

  1. • 12.11.07 11:53:33, Ratonul-iscoditor
    Cred ca am frecat o data sau
    de doua ori oul asa, ca la carte:)
    • 12.11.07 20:49:24, zully
    si eu cred ca l-am frecat de citeva ori, tot ca la carte :))
    • 13.11.07 11:16:25, Ratonul-iscoditor
    Inseamna ca frecam dupa aceeasi lectie!
    Oul, desigur:)
    • 13.11.07 15:14:35, zully
    raton, esti cam pervers musiu!
    merge la fix cu gastromania asta, e cam erotica sau mi se pare mie???
    • 16.11.07 09:11:28, Ratonul-iscoditor
    Doamne, Zully, ca te gandesti numai la si numai la! De cand e frecatul oului pt maioneza o chestie perversa? Ia sa ma vezi cum pregatesc puiul!!!
    Las ca blogul e bine asa…
    • 16.11.07 23:42:23, gajadilla
    Toate activitatile umane pot fi mai mult sau mai putin erotice… Cele legate de bucatarie si mincare si gura si placeri, insa, au mai mare potential decit – sa zicem – altele:)
    Oricum, in afara de numele dulcelui (si de actiunea asociata prepararii lui), nu e nimic erotic in desfasurarea practica a lucrarilor. Ba dimpotriva. Mi-a ramas pentru totdeauna in minte scrisnitul zaharului de peretii canilor…
    • 21.11.07 16:13:53, fractalus_pz
    Dumnezeule mare! Am dat din intamplare peste blog-ul tau si (mai ales) peste aceasta insemnare. In copilarie (anii ’70) mancam des asa ceva, chiar cand m-am facut mai marisor (liceu): era ieftin, bun, si in lisa altor dulciuri (deh, Ceausescu) era extra. Dura un pic frecatul dar…
    Aceasta insemnare imi trezeste brusc amintiri pe care le credeam inchise undeva intr-o camaruta a creierului. De pilda, la Constanta, eu si ceilalti copii ii spuneam acestui ou frecat: „Gogal-Mogal”!!!

  2. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this information So i’m glad to show
    that I’ve a very just right uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot no doubt will make certain to do not fail to remember this web site and provides it a glance on a constant basis.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s