A minca sau a nu (mai) minca

24.11.07 03:56:12

Mincarea a devenit o chestie prea importanta in unele privinte si prea putin importanta in altele. Enervant de putin importanta. Cit de limitat si self-conscious sa fii incit sa decretezi ca maninci ca sa traiesti si nu traiesti ca sa maninci? Desi, pe undeva, e o fina distinctie in enuntul asta care da in mincai. Mincaii (deh, lipsa diacriticelor face ca lectura unui text de blog sa devina o munca detectivistica) sint o alta natie de oameni, cei care infuleca nu merita demersuri apologetice.

In lupta cu sine si cu diversele alte consideratiuni, mincaii dau vina pe circumstante, invoca vointe inexistente (e voia mea sa maninc… dar voia de a nu minca nu apare niciodata in comportamentul lor), se declara stapinii propriului comportament alimentar. Dincolo de acestia, sint maniacii  gastronomiei, fireste. Daca mincaul infuleca fasole si cartofi si orez cu aceeasi dedicatie, maniacii dezvolta fixatii – nu pun, adica, pe picior de egalitate, orice mincaruri. Gurmanzii transforma actul mincatului (precedat de cel al alegerii, prepararii, prezentarii si contemporan convivialitatii) intr-o arta. Ei sint niste snobi ai domeniului, insa snobi intr-un sens pardonabil. Pot sa inghita si bucate mai putin alese, la nevoie. Dar prefera ca mincatul sa fie ceva mai mult decit simpla ingestie de alimente frumos prezentate.

Creez categorii si operez distinctii si nu pot sa nu-mi aduc aminte de Marea Crapelnita. Cine nu a vazut filmul si se numeste gurmand sau gourmet ar trebui sa-ti traga un glonte in cap (dupa ce va vedea filmul o sa aiba alte preocupari si n-o sa mai aiba timp).

Pe scurt: dupa ce vezi cum se poate crapa mincind, ori devii un gurmand/gourmet mai rafinat si te sinucizi in aceeasi maniera, creind ceva curente de comportament, ori renunti la mincare si devii ascet intr-o minastire cunoscuta pentru rigoarea alimentara. Sau capeti vreo fobie deosebita fata de tot ce tine de mincare si mori de inanitie in aproximativ 6 saptamini dupa vizionare.

Reclame

One response to “A minca sau a nu (mai) minca

 1. • 28.11.07 09:47:51, Ratonul-iscoditor
  Ei, hai, ca Raspunsul nu e chiar la indemana unui singur om:)))
  Eu iti las aici un citat-nemuritor-din Calinescu, pt ca mi se pare Raspunsul Perfect :

  ” desi taranul nostru este sobru la mancare, proza romana exceleaza intr-o imagine olandeza a productelor pamantului, mormane de crapi, vanat, lapte, unt, miere, fripturi fabuloase, recolta abundenta. Intrucat la noi individul , indeosebi agrar, asteapta mult de la natura, exista aici o lacomie de bunuri, fie si in forme abstracte, in acelasi timp o frica de seceta, de om slab.
  Materia e palpabila in Romania si romanul are sentimentul ei tactil ori gustativ.”
  cu alte cuvinte, suntem oameni care aud materia si o gusta cu lacomie, de frica si slabiciune!!!
  Obsesia alimentara a omului secetei si a lipsurilor… Cel care nu a intrat in circuitul modernitatii,
  acolo unde Personajul de Elita este OMUL IN ACTIUNE INTELIGENTA- sobru, dominat de ratiune, cu criterii stiintifice, in stare sa corecteze natura…
  De ce crezi ca noi nu avem drumuri bune, spitale moderne, oameni care sa mearga pe Luna?
  Pt ca suntem si ramanem prea naturali; nu ne departam de natura; ne vaicarim, mai tragem un bairam…
  Lumea care conteaza e o creatie artificiala;
  Unii evolueaza, altii raman pe loc, intr-ale stomacului lacom ; doar cei care se rup din Vraja Materiei ajung sa stapaneasca ceva atat de imperfect; tu ce ai prefera: un pranz gustos ori sa afli ca putem invinge boala?
  • 28.11.07 11:18:58, gajadilla
  oh, m-ai invins…. cad rapusa pe spate, in minte cu mormane de mincare si-n stomac cu o sarlota cu nume de-ala, danonesc (in curind o sa trebuiasca sa bat matanii pentru iertarea pacatelor stomacului…)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s