Marketing again… de data asta, borsh!

Borsul. Banal, nu? Nu-nu-nu. Defel. Chiar daca exista in tara asta zone unde nu se foloseste (da, Maramures, bingo, toata lumea a ghicit!), el e totusi ceva special pentru restul tarii. Asta pentru ca, daca nu-l ai si obisnuiesti sa gatesti, degeaba ai pui, legume, apa, sare leustean patrunjel si bunavointa. Fara lichidul ala acrisor, mai drojdit sau mai ascutit la gust, nu-iese-ciorba! Sau borsul, dupa caz si denumire.

Pentru mine bors egal madam Paduraru, de la scara B, cu eternul presulet de la usa pe care asteptam nerabdatoare (o fi acasa? n-o fi? o deschide? n-o deschide?), cu sticla in mina si cu moneda de cinci lei in cealalta palma. Anticipam miinile ude, mai ales iarna, dupa ce urma sa primesc in brate sticla plina. Mirosul discret al borsului se insinua de pe sub usa, ma lua de nas… Insa se combina cu mirosul celalalt, al casei, care nu-mi placea. Casa Paduraru nu mirosea a curat, ca a noastra, mirosea a un amestec straniu, cuverturi din sintetic si caldura si fum de tigara.

Apoi bors a insemnat o mare absenta. Ani de zile de studentie i-am dus dorul. Stiam gustul, sterpelit cu inghitituri mari din sticla ramasa nesupravegheata pe masa. Mama avea, insa, ochi si in ceafa, ca orice mama respectabila, iar gogiltul care se auzea infundat ii activa cheakra aia posterioara. E adevarat, insa, ca in copilarie borsul nu imi placea in ciorba, ci mai ales in afara ei.

Acum, bors inseamna citeva lucruri distincte. Inseamna bors de casa, ramurele, frunzulite, tarite, apa, borcan mare, dintr-un timp revolut. Inseamna borsul Danila, putin cam tulbure de obicei, in sticle transparente de trei sferturi (pet-uri, nu mai visati atit la greoaia sticla de sticla…), cu eticheta cu rosu si galben si capac rosu, si borsul de la Natural Husk, mai limpede, in pet verde si eticheta cu verde si albastru. Cumpar alternativ, in functie de kypermarketul in care merg (la Nic si Rainbow e verde, in Kaufland, de exemplu, e Danila). Si ma intreb: oare pentru oamenii obisnuiti, ce prevaleaza? Limpezimea? Pretul? Gustul efectiv al produsului? Cantitatea? Culoarea ambalajului? Culoarea etichetei? Numele?

Grele intrebari. Probabil marketerii de peste tot din lume se intreaba lucrurile astea si inca n-au raspuns. Incerc, ca un joc, categorizari: VALS: traditionalistii si supravietuitorii aleg Danila, numele e ca din Creanga si, chiar daca pe acolo nu prea intilnim referiri la bors, totusi, putem face mai usor conexiunea. Emulators poate vor Natural Husk (bors natural, in traducere libera).

Si, desigur, exista si cei care folosesc borsul praf, din cele doua sortimente de pe piata: Magic cu legume si cu smintina Knorr si Maggi Bors (v-ati prins, Knorr le-a suflat de sub nas numele Magic, bagindu-i pe bietii consumatori in ceatza; am fost cu un domn intr-un supermarket de curind, iar el insista ca Borsul magic cu legume de la Knorr e tot una cu Bors Maggi, ca asa intelesese el de la doamna… Dar despre ei doi si cum i-am convertit la a gati cu bors intr-o zona imuna la tendinte si fuzionari, al’dat).

6 responses to “Marketing again… de data asta, borsh!

  1. Da, borsul proaspat, facut din tarite de vreo mahalagioaica urbana cu taraba in piata, care mai vindea (ca din intimplare) si cite-o chita de leustean care-ti declansa adevarate furtuni in gura. Borsul e bors. Cel mai bun e ala cel mai proaspat, potrivit de acru si fara depuneri. Cumpar bors la PET, din magazine, dar nu se compara cu ala facut in casa. Cit despre borsul praf, la plic… serios, nici nu merita vorbit. Deci in cazul celui din magazin – culoare, limpezime si termen de garantie. Restul chiar nu conteaza decit din momentul in care ai deja un precedent.

  2. Se cunoaste de catre toata lumea ca borsul trebuie sa aiba CULOARE GALBUIE LUMINOASA, NU GRI, sa fie CONSISTENT, NU LIMPEDE, sa fie FOARTE ACRU, dar SA NU CONTINA ACID CITRIC! El se obtine prin fermentatia lactica a taratelor din grau, nu din chimicale… Iar DEPUNERILE din PET-uri – sunt absolut normale si dovedesc ca borsul este intr-adevar NATURAL. Mai exista si alte firme producatoare de bors, intrati si in alte magazine! Nu va limitati numai la cei 2 producatori ai caror produse nu sunt nici cele mai bune, nici cele mai naturale si nici cele mai aspectoase (vezi etichetele cojite…)! POFTA BUNA!

  3. doamnelor daca vreti bors adevarat facut in casa va ofer cu mare placere chiar ar fi interesant sa incep o mica „afacere”

  4. Borsul Danila pe care il amintiti este produs intr-o mizerie crunta intr-o asazisa fabrica din Str Valsanesti, Nr 1, Bucuresti. Faceti o vizita sa va convingeti.

    • Tot ce-i posibil. În 2007, cînd am scris acest text, în oraşul Baia Mare nu se găseau decît aceste două feluri de borş. Acum locuiesc în altă parte, oferta e mai bogată, am încetat de multă vreme să mai scriu despre mîncare…Probabil unele lucruri nu se vor schimba niciodată, în ţara asta.
      Exploatarea muncitorilor, producerea de lucruri de calitate inferioară, mizeria din unităţile de producţie, obţinerea calificărilor, certificărilor prin corupţie, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s