fasole si atit

De ce nu avem si noi denumiri diferite pentru zecile de soiuri de fasole? Noi zicem pestrita, alba, mexicana, cu bobul mic, cu bob mare, dar, in fapt, nu simtim nimic mai mult decit niste diferentieri vizuale. Estetice. Despre gusturi, se vorbeste doar in haute cuisine. In rest, fasole si atit. Fasole cel mult iahnie sau batuta. Si citeodata in varianta „pastai”.

Ar trebui sa va povestesc cum in Maramures se zice „teci” la fasolea-pastai, „mazare” la fasolea boabe fiarta, „bob” la alte tipuri de fasole. Asta ca sa complice mai mult lucrurile in sfera culinara, unde impreciziile regionale sint, si asa, destul de mari (castravetii, dovlecii, bostanii si pepenii se denumesc cel mai adesea printr-un singur cuvint, care nu e acelasi de la context la context).

Si deci de ce nu avem mai multe cuvinte? Cum au, de exemplu, mexicanii. Doar fasolea e de foarte multe feluri. Sint boabele maro inchis, uniforme. Boabele galben-verzui, mici si de incredere, din care simti instantaneu ca poti gati o mincare care sa tina de foame. Sofisticatele boabe rosii cu pete. Misterioasele boabe negre sau mironositele negru cu pete mici albe. Clasicele, plain old vanilla, boabe albe medii, rotunde aproape si fara virtuti olfactive sau tactile speciale. Cu coaja mai putin lucioasa, banala ca un tic tac intr-o zi de iarna. Lenesele boabe albe turtite, imense, bune de umplut borcanele de 800. In acelasi Maramures, fasolea se vinde, la piata, „la litra”, adica pretul nu e pentru un kilogram, ci pentru cit incape intr-un borcan de 800 de grame.

Iar daca va cumparati vreodata fasole din piata, daca e toamna si vi se spune ca e proaspata, musai gatiti-o repede. Altfel, la urmatoarea vizita prin punga de fasole, o sa gasiti mult visatul vrej pe care sa va urcati la cer. Ca Jack. Doar ca multiplicat in sute de exemplare si tesut intr-o impletitura deasa, alb-verzuie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s