Zi tipica de toamna…

Cu mers la piata dimineata. Piata-plina. In fata mi se desfasurau zeci de tarabe pline de vinete, ardei, gogosari, fasole verde, brinza, nuci verzi…

Am luat oua de casa, fasole verde, ardei galbeni, o caserola de pere, mere mici dintr-un soi tare bun, cu coaja putin grunjoasa si cu dungulite, cred ca parmen le zice. Si nuci verzi.

Zi tipica de toamna. Am fost apoi la ardeleana B, am luat cirnati proaspeti, pulpa porc fara os, smintina Calitatea si lapte batut calitatea. Aveam la mine straitza taraneasca, am umplut-o bine si am pornit spre casa. Era grea, dar am dus-o pina la urma.

Am inceput cu o mic dejun cu oua prajite si cirnat si gogosar.

Apoi am trecut, peste citeva ore, la perele onctuos-reci si dulci. Erau perfecte. Se topeau in gura, fara sa fie, insa, trecute. Chiar daca mie-mi plac fructele putin trecute, cu carnea moale, ca o femeie bine framintata de zeci de amanti, de o moliciune amaruie.

Seara am mincat nucile. Erau din cele cu coaja tare, am spart la ele mult si bine pina mi-am amintit: mi-am luat nuci cu 40 de mii kilu, desi alaturi avea cu 50 de mii nuci linga care scria: se sparg usor… Nu stiam ca asta e criteriul. Culmea e ca, pentru fiecare mincare pe care o maninc, am preferinte. Si totusi, desi imi plac rau nucile verzi in septembrie (si numai atunci) pentru ele n-am un alt criteriu de cumparare – stiti voi, cum e ciocanitul pepenelui decit sa fie verzi si sa li se curete pielita aia fina, amaruie.

Si iar mi-am adus aminte de o zi insorita, fantastica, de acum doi ani, cind am pornit din Desesti pe jos, spre Giulesti, sa intreb, din poarta in poarta, de vreo casa de vinzare. Am trecut pe linga zeci de nuci si am tot adunat. Ma opream din loc in loc sa mai sparg cite una din nucile care se adunau in geanta mea imensa (o alta constanta). Si asa am trecut pe linga zeci de porti si case si oameni, ma opream, vorbeam, intram in case de vinzare, traversam curti, vorbeam cu copii, cu batrine. Zimbeam. Mergeam cu gindul meu si mincam nuci de toamna, proaspete, care pocneau in miinile mele.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s