Tara hribelor

03.11.07 14:36:25

Avem pajisti intinse. Turmele inca pasuneaza liber, cu toata inversunarea guvernantilor nostri de a distruge lucrurile pe care nici unii dintre “europenii” vechi nu le-au distrus, doar asa, dintr-un exces de zel. Laptele, asa muls cu mina, are gust de lapte. Fragii, zmeura, murea si afinele au mare trecere atit la export, cit si la firmele de leacuri si sucuri si cosmetice naturale.

Ciupercile – ah, ciupercile de ne-cultura – sint la fel de vinate. Culese inca dinainte de a se face ziua de oameni harnici si degraba cunoscatori de soiuri si locuri, hribele (Boletus Edulis, http://ro.wikipedia.org/wiki/Hrib) intra intr-un lant de procesare care, la sfirsit, produce o plus-valoare fantastica. Ele sint fie feliate si uscate in instalatii speciale (de ramine doar 10% din ele, carnea plina de proteine si saraca in colesterol, numai bune sa fie presarate pe pizza de macaronari, scuzata fie-mi expresia), fie taiate cuburi si congelate la -40 de grade Celsius. Fie, cind sint tinere, sint puse la murat cu ulei de masline si condimente.

In toate cazurile, hribele sau hribii, minatarcile sau pitoii (diversele nume sub care sint cunoscute) iau drumul strainatatii. Italia, Suedia, Franta, Portugalia – mai rar America. Mersul lucrurilor e cam asa: taranii culeg. Alti tarani, mult mai putini la numar dar cu mai mari aptitudini antreprenoriale, le colecteaza zilnic si platesc preturi variabile, de la 2-3 lei noi pentru kilogramu’ de a doua (calitate) pina la 50-60 de lei noi calitatea I-a, cind se cam termina ciupercile. Masini cu numar strain vin apoi in miez de noapte si le colecteaza proaspete, inainte ca partea buretoasa sa se ingalbeneasca. Ce nu trece testul (unul din cei care fac treaba asta in nordul tarii are renumele de “pianistul”, dupa viteza cu care-i umbla miinile prin ladite, la “sortat” de ciuperci) e taiat, feliat sau facut cuburi si uscat sau congelat. Va veni vremea, mai tirziu, la capatul toamnei, sa fie si ele vindute la preturi fantastice – tot pentru straini.

O industrie din care poate trai o zona intreaga. Un lant al intereselor financiare care a transformat o ciuperca odinioara nu foarte cautata, intr-o mina de aur. Cei care culeg ciuperci au locurile lor, pe care si le pazesc si pe care le tin secrete. Despre hribe exista si legende – una spune ca hribele cresc peste noapte, iar daca stai sa urmaresti o ciuperca si astepti sa creasca, ea nu o va mai face. Totusi, cert este ca, dincolo de aspectul financiar, hribele sint o hrana naturala, orice interventie umana in habitatul lor impiedicindu-le sa mai apara. O hrana proteica si totusi, fara aport de colesterol, o hrana care, desi ar fi trebuit sa ramina pentru cei (multi si) saraci, a devenit un lux si un privilegiu al celor bogati; un kilogram de uscate pleaca din Romania la pretul de 30 de euro si ajunge la un pret cel putin dublu in Europa. Si fie ca vorbim de hriba de fag (de ‘legheleu”), de stejar sau regala de brad, cu palaria bej deschis si carnea pietroasa, lucrurile stau la fel.

Iar data viitoare cind o sa simtiti in pizza un firicel de iarba uscata, printre bucatelele de ciuperci, puteti zimbi linistiti: e un produs natural. 100%.

12 responses to “Tara hribelor

  1. • 15.01.08 19:18:09, dorina
    nu sunt o obisnuita a internetului si comentariile le fac rar.nici nu stiu cum am ajuns sa citesc despre hribi.de zece ani sunt un pasionat culegator de ciuperci in excursiile saptaminale pe care le fac pe munte(sunt din brasov).stiu ce inseamna bucuria de a gasi un hrib pietros,sa-l tai cu grija sa-i faci poza apoi sa-i sagesc o destinatie. caut tot felul de retete si oscilez intre a-l gati imediat si pusul pentru iarna.si ce m-a convins sa va scriu este faptul ca atunci cind iarna pun un praf de hribi in orez,o mina de hribi uscati in ciorba ma intreb unde i-am gasit si simt aceesi bucurie ca atunci cind mi-au aparut in cale
    • 15.01.08 20:03:23, gajadilla
    Eu din pacate nu sint o buna culegatoare, hribele sint un fel de… fata morgana cind merg prin padure. Desi de doi ani ma invirt printre oameni care culeg, cumpara, usuca sau conerva – sau chiar gatesc mitarci, sint cumva cam ghinionista cind sint in padure.
    Insa la taiat hribe nu ma intrecea nimeni. Si lucram la feliator intotdeauna pe muzica Ancutei Anghel. O mai buna potrivire nu exista… in miez de noapte de vara, fete si femei tinere si vesele sa lucreze la unison… la hribe.

  2. si eu am fost acuma la vatra dornei in excursie si acolo toti sunt inebuniti dupa hribi ..si ,,galbiori” sau ceva de genu este o afacere adevarata acolo da inca nu sor facut hribi am gasit in schimb in fiecare zi cate unul:D galbiori am gasit 2-3 kg zilnic si ii 90 kg de galbiori si 150 de hribi deci de o cafea iese;)

  3. Buna ziua,sunt de udeva de langa Pitesti si in fiecare an colectez la mine acasa mitarci destul de multe,as dori sa stiu dak e dispus cineva sa coopereze ,cumparand sau ma indrume la o firma unde le pot vinde.0723046492

  4. Buna Robert,
    eu sunt interesata sa cumpar aceste ciuperci cu numele de mitarci sau hribi dar uscati si as dori sa stiu cu ce pret le vinzi,pt. ca am nevoie de o cantitate de 50 de kg. de mitarci uscate.Astept raspunsul tau

    • vand ciuperci (hribe,mitarci) galbiori,oitze,buretzi usturoi,dar si fructe de padure,afine,zmeura,cirese negra amare,etc detalii la 0747556913

  5. spuneti-ne si noua celor care ii cautam prin paduri unde sa le vindem la un pret rezonabil?

    • draga, nu stiu de unde esti, nu stiu ce achizitori sint in zona voastra…
      cum as putea sa-ti spun ceva?

      • suntem in zona oltului iar la noi se cumpara cu 6 lei kg cat 1 iar cele uscate cat 1 cu 35 lei .Eu cred ca am putea castiga mult mai bine daca am sti unde sa le vindem . Nu credeti?

      • eu nu sint in afacerea asta, am scris doar un blog. in maramures se vind mai bine, dar, fireste, pina sa le transportati se strica. plus ca transportul costa.
        deci mai bine le conservati pe iarna si le mincati dvs., nu le mai trimiteti plocon la straini pe bani putini.

  6. eusant hribar de anii de zile si cu asta ma ocup dar daca straini dau atatia banii pe ele de ce nu vin eii la noii prosti nui adevarat sant oameni care duc aceste hribe in fabrici mari din franta sau austria dar nu le cumpara de la oricine.aici este vorba de afacere care se tine pe tot timpul anului nucu un kg. de hribi faci comert manancale si sant mai convenabile

  7. Vand ciuperci(mitarci) si catina rozie. Cine stie pe cineva care cumpara, sunt din Prahova, detalii la tel 0786725818

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s